Наручите на еКњижари

Вести

08.05.2020.

Упознајте Русију кроз нумере Коробушка и Бумбаров лет

Упознајте Русију кроз нумере Коробушка и Бумбаров лет

Нови Логос, Музичка култура 6

У ситуацији у којој се налазимо наставницима није лако да се припреме и одрже час на даљину. Као и досад, трудићемо се да вам помогнемо да своју наставну праксу прилагодите садашњим околностима и укажемо вам на разноврсне материјале у нашим дигиталним уџбеницима које можете користити.

Ове недеље ученике можете усмерити на истраживачки рад и заједно са њима, слушајући нумере Коробушка и Бумбаров лет, упознати се са богатом традицијом и културом Русије.

На самом почетку упутите ученике да послушају нумеру Коробушка. То могу учинити путем линка испод или на диску који прати уџбеник.

Нумера Коробушка

Након слушања песме Коробушка са ученицима кратко сумирајте утиске песме.

Како бисте ученицима дочарали културу и традицију Русије, можете им показати фотографије Бољшог театра у Москви, детаљ из велике сале државног музичког конзерваторија Чајковски, собу у којој је живео и компоновао чувени руски композитор Михаил Глинка…

Бољшој театар у Москви у ком се одржавају концерти, оперске и балетске представе

Детаљ из велике сале државног музичког конзерваторија Чајковски

Соба у којој је живео и компоновао чувени руски композитор Михаил Глинка

Композитор Петар Иљич Чајковски

Девојчица са руским музичким инструментом балалајком

Исто можете учинити и са нумером Бумбаров лет, чувеног руског композитора Николаја Римског Корсакова.

На линковима испод ученици могу да послушају Бумбаров лет, али и да сазнају више о животу и делу њеног композитора кроз видео-материјал.

Нумера Бумбаров лет

Николај Римски Корсаков

Када ученици одслушају обе нумере и погледају додатне мултимедијалне садржаје, можете им задати да ураде истраживачки рад на тему Упознајте Русију.

Упутите их да на интернету пронађу и прочитају неке од занимљивости Русије. Могу да истраже када су песме написане и ком раздобљу припадају. Такође, можете им одабрати и послати текстове или фотографије на основу којих ће ученици стећи додатна знања о тој земљи. Ученици, након краћег истраживања, могу да напишу краћи писмени састав, односно утиске о богатој руског култури, уметности и културним знаменитостима. Резултате истраживања могу да упореде са музиком у Србији у том периоду.

Осим истраживачког рада, предлажемо вам и задатке које могу урадити.

Задатак 1

Један од задатака може бити да се ученици сами информишу и да сваки од њих напише краћи писмени рад о омиљеном руском композитору или писцу.

Задатак 2

Упутите ученике да, користећи знања која су стекли из уџбеника, напишу композицију о бумбару након слушања композиције Бумбаров лет.