Наручите на еКњижари

Вести

14.10.2020.

Уџбенички комплет Хемија 7 најбољи у Европи

Уџбенички комплет Хемија 7 најбољи у Европи

Награда „Најбољи европски уџбеник” (BELMA) већ читаву деценију додељује се најквалитетнијим и најкреативнијим издањима европских издавача. Ову престижну награду додељују три интернационалне организације: Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG). Квалитет уџбеника оцењује међународни жири, који чине признати стручњаци из неколико земаља. Жири оцењује квалитет у писаном образложењу, истичући предности и недостатке сваког издања и водећи рачуна о осам различитих критеријума, а признања се додељују у четири категорије, према узрасту којем су уџбеници намењени.

У надметању 2020. године учествовало је 19 издавача из 14 земаља са 40 уџбеничких издања. Претходна школска година била је велики изазов за издаваче уџбеника широм света и учињен је велики напор да се обезбеди потребна подршка образовном систему кроз убрзани процес дигитализације и примену решења за „учење на даљину”. Оно што је неопходно сада више него икада раније јесте да се задржи квалитет штампаних наставних материјала, уз константан рад на дигитализацији уџбеника. Издавачка кућа „Нови Логос” показала је да је дорасла овом изазову и још једном је потврдила несумњиви квалитет својих издања како у штампаном, тако и у дигиталном облику.

На свечаној церемонији доделе награда одржаној, сходно тренутној ситуацији у нешто другачијем, дигиталном окружењу, 14. октобра у 16 часова, уџбеник за хемију из Србије понео је ласкаво признање „Најбољи европски уџбеник” као једини победнички уџбеник за овај предмет. Награђен је уџбенички комплет за седми разред основне школе Хемија 7, ауторки Татјане Недељковић и Драгане Анђелковић, који је издала Издавачка кућа „Нови Логос”.

Хемија 7 добитник је бронзаног признања у категорији за ђаке узраста од 12 до 17 година. Оно што овај уџбенички комплет издваја од других јесу креативност и разноврсност садржаја и задатака, као и оригиналност и динамичност које овај уџбеник доноси ученицима, док их води кроз процес учења. Питања и задаци ђацима откривају важност хемије у свакодневном животу, а дигитални садржаји их мотивишу и непрестано подстичу њихово аналитичко и критичко мишљење.

„Издавачке куће Klett, Нови Логос и Фреска већ су имале прилику да се нађу раме уз раме са најуспешнијим европским издавачима и добитницима ове престижне награде. Велико нам је задовољство да се таква традиција наставља у овој уистину специфичној и веома изазовној години. Свако признање само нас учвршћује у намери да наставимо да стварамо јединствене уџбенике у Србији, које прате дигитална издања највишег квалитета”, рекао је Небојша Орлић, директор Издавачке куће „Нови Логос”, која је део Групе Klett Србија.

С обзиром на тренутну ситуацију и израженију упућеност на дигиталне садржаје у реализацији наставе, желимо да истакнемо да сва нова штампана издања издавачких кућа у саставу Групе Klett Србија прате и изузетни дигитални садржаји на заједничкој платформи е-учионица (www.eucionica.rs). Дигитални уџбеници наставницима могу бити важан ослонац, ђацима учење чине занимљивијим, али развијају и тзв. дигиталну компетенцију, којом се ученици оспособљавају за занимања будућности.

Ауторке Татјана Недељковић и Драгана Анђелковић, као и наш уреднички тим захваљују се свима на указаном поверењу, пошто је овај уџбенички комплет одабрала већина наставника у Србији. Верујемо да ће наша сарадња изнедрити још квалитетније наставне материјале у наредним годинама.