Наручите на еКњижари

Вести

22.05.2020.

Снимање дуетске песме – задатак

Снимање дуетске песме – задатак

Музичка култура

Остало је свега неколико часова до завршетка ове године, која је била пуна изазова за наставнике и ученике. Предлажемо да ученицима дате задатак да сниме дуетску песму. Најпре их упутите да послушају нумеру Мачји канон, песму из Француске. Нумеру могу послушати на диску који прати уџбеник или на интернету. Након слушања песме Мачји канон кратко сумирајте утиске о песми.

Ток часа:

Усвајање песме Мачји канон методом рада по нотном тексту канонском техником; упознавање новог музичког појма – канон; оспособљавање за изражајно једногласно и вишегласно певање; развијање слуха, смисла за ритам, музикалности и креативности; усвајање и примена правила понашања у току извођења и слушања музике.

Задатак:

Ученицима дајте задатак да припреме дуетску нумеру. То може бити пример класичне, поп или рок композиције (близак ученицима).

На пример:

• Дует мачака, Ђоакино Росини;
• Оно што чини живот (Cose della vita / Can’t Stop Thinking of You), Ерос Рамацоти;
• Плитко (Shallow), Бредли Купер и Леди Гага;
• Савршен дует (Perfect duet) Ед Ширан и Бијонсе;
• Хакуна матата (анимирани филм „Краљ лавова”).

Дует је састав од два певача која певају две различите мелодије. Примери певања у дуету постоје у свим врстама музике. Разговором и питањима освестите код ученика разлику између истовременог говора и дуета.

Истовремено певање различитих мелодија звучи складно јер се гласови допуњавају, док је истовремени говор двоје људи неразумљив и тешко се прати. Осим о дуету, ученицима можете говорити и о терцету и о квартету.

За наредни час ученици треба да пошаљу снимак своје омиљене дуетске песме. Песму могу да изведу у кућним условима или у природи. Након слушања дуета разговарајте са ученицима о песмама и разлозима због којих су баш оне за њих посебне.