Наручите на еКњижари

Вести

23.04.2020.

САРАДНИЧКА ИЗРАДА ПРОЈЕКТА У НАСТАВИ НА ДАЉИНУ

САРАДНИЧКА ИЗРАДА ПРОЈЕКТА У НАСТАВИ НА ДАЉИНУ

У измењеним околностима рада сви налазимо најбољи начин да реализујемо садржаје и исходе програма кроз наставу на даљину. Размена искустава, препоруке, додатни материјали могу бити инспирација, али и помоћ многима. Овим чланком представићемо одређене могућности за реализацију наставне теме у којој ученици самостално креирају и реализују неку своју идеју. То може бити модел од лако обрадивих материјала или конструкторских елемената.

Пројекат представља процес састављен из низа активности које имају почетак и крај, а израђују га ученици самостално, у пару или у групи. Може бити приказан као алгоритам „Од идеје до реализације”.

Када ученик одабере одређени модел, потребно је да прво добро проучи упутство за његову израду. Уколико се одлучио/одлучила да неки модел направи на основу сопствене идеје, неопходно је да пронађе информације о тој машини или уређају на интернету или у стручној литератури.

Први корак у реализацији идеје је израда пројектне документације. За ове потребе стоје нам на располагању и алати за сарадничку израду презентација.

Препорука за израду модела је тимски рад. Најбоље би било да се у одељењу оформе групе од по три до четири ученика. Прво је потребно установити какав модел желимо да направимо. Затим је потребно да дефинишемо производ, тј. одредимо његову намену.

У следећем кораку потребно је одабрати или одредити изглед и облик модела, материјал за израду, а потом и поступак склапања. Проверите намену модела, као и да ли имате одговарајући алат за његову израду.

Препорука је да наставник направи иницијалне документе и да их путем имејла подели ученицима за сарадничко уређивање. Наставник може поделити пројектне задатке ученицима који ће на њему радити у групама. Свака група ученика подразумева један пројектни задатак, тј. један онлајн документ.

Као најпознатији алат за ученике и наставнике у уџбенику одабране су слајд-презентације и дата су упутства за њихову примену.

Сарадничка израда онлајн презентација пројекта за конструкционо моделовање са алатима Microsoft Office и Google

Microsoft Office

Power Point презентације можете креирати и онлајн и у том случају нема потребе да имате инсталиран MS Office пакет, довољно је да сте повезани на интернет и да имате отворен MS Office налог, који се може отворити бесплатно. На порталу https://www.office.com/ можете отворити налог и ако га до сад нисте имали.

Напомена: Уколико сте корисник алата Skype, One Drive, тј. некадашњег Sky Drive-а, вероватно већ имате налог.

Креирање налога, тј. регистрација, лако се завршава у пар корака – кликом на опцију Sign in добићете прозор где је потребно да се пријавите и где се налази линк за отварање новог налога: No account? Create one!

Након што отворите налог појавиће вам се прозор са свим алатима који су вам доступни, а за нас најважнији је и Power Point.

Напомена: За израду презентација није потребна инсталација додатног софтвера на ваш рачунар.

Кликом на већ познату иконицу за Power Point улазимо у онлајн окружење за израду презентација. На самом почетку понудиће вам се опција израде нове празне (бланко) презентације или са понуђеним шаблонима.

Уколико се одлучите за израду бланко презентација, добићете већ познати прозор за израду презентације:

Обратите пажњу на горњи десни угао нашег радног окружења, препознајемо иконицу за дељење презентације:

Кликом на ову опцију у могућности смо да поделимо презентацију ученицима или колегама и да сараднички учествују у њеној изради.

 

 

 

 

У овом прозору можемо да унесемо имејл- адресе особа којима желимо презентацију поделити, а  уколико желимо, можемо је поделити и путем линка.

 

 

Кликом на опцију „Свако може да…” могуће је дефинисати и права приступа. Уколико дозволимо уређивање, особе којима смо поделили презентацију моћи ће је и уређивати.

Уколико ову опцију искључимо, она ће бити доступна само за преглед и приказ, а не и за мењање.

 

Google

Сарадничка израда презентација је могућа и помоћу онлајн алата Google који се налазе на Google диску. Google диск је један од сервиса компаније Google где можете чувати податке и креирати нове документе, презентације и упитнике.

За почетак потребно је да се пријавите на свој Google налог. Уколико га немате, препоручујемо да га отворите.

Напомена: Уколико поседујете андроид паметни телефон, највероватније имате већ отворен Google налог са којим сте се пријавили у њему, препоручујемо да користите тај  налог у  даљем раду јер ћете моћи да пратите рад на презентацији и путем телефона.

Након пријаве на Google, горе у десном углу можете пронаћи иконицу за Google сервисе, ту се налази и Youtube и за нас потребан Google диск. Кликнимо на њега и добићемо следећи мени у горњем левом углу прозора.

 

 

На располагању нам је једино дугме „НОВО” за креирање нових докумената, које подразумева и отпремање (upload) горе на диск (докумената са рачунара и целих директоријума).

Ниже испод дугмета се налазе категорије где можете погледати документе са вашег диска, као и документе који су подељени са вама у категорији „Дели се са мном”.

Уколико сте инсталирали апликацију Google диска на свој рачунар, она може извршити синхронизацију података и ти подаци ће се појавити у категорији „Рачунари”. Директоријуме које ћете укључити у синхронизацију можете само одабрати.

Напомена: Обратите пажњу на заузету меморију, Google диск у основи нуди 15 GB меморијског простора за чување података.

 

Кликом на дугме „Ново” добијамо мени где имамо опцију за креирање директоријума на Google диску,  затим за отпремање и, оно што је нама важно, за креирање Google презентација, она је задња опција у датом менију.

Напомена: Превлачењем датотека или директоријума у прозор на диску се такође могу отпремити           документи са нашег рачунара.

Дакле, следећом секвенцом радњи долазимо до нових Google презентација:

google.rs -> Google диск -> Ново -> Google презентације  

 

 

Након одбране опције за креирање нове Google презентације, добићемо већ познати екран за креирање и уређивање презентација.

Горе у десном углу се налази нама значајна иконица за дељење ове презентације, као резултат ову презентацију ће моћи гледати, коментарисати или чак и уређивати особе којима ћемо је поделити

Презентацију можемо поделити директно колегама или ученицима уколико знамо њихову имејл-адресу, а можемо је поделити и путем линка за дељење.
Уређивачка права можемо подесити на гледање, коментарисање и уређивање.

Аутор текста:
Жолт Коња,
уредник дигиталних издања издавачких кућа „Klett” и „Нови Логос”