Наручите на еКњижари

Вести

30.04.2020.

Пут око света за 45 минута

Пут око света за 45 минута

Драги наставници и наставнице, стиже нам још једна седмица изазова. Упркос ситуацији у којој смо се сви нашли, данас говоримо о томе шта нам то дивно свет може пружити и, још важније, шта можемо да урадимо да ученицима покажемо лепоту природе, различитих народа и култура.

За све часове, лекције, додатне активности и слично, можете користити све претходне ресурсе које смо помињали, тако да их нећемо поново излистати, али их свакако можете наћи овде.

У последњих неколико недеља највећи део времена проводимо у својим домовима,те не заузимамо толико простора као што је уобичајено. То су приметиле и животиње широм света. Због тога, најбоља тема за почетак јесу управо животиње.

У овој активности обрађује се речник за животиње и географију, тј. континенте. Најбоље од свега јесте да увек можете овакву лекцију инкорпорирати у наставу, највише због тога што је део CLIL лекција. Наиме, имамо карту света где су назначени континенти и животиње које су карактеристичне за одређене пределе света.

Уз ову карту постоји и worksheet који може да се користи за вежбање говора на часу, а код куће за вежбање моторике. Приказ решења задатка можете видети испод:

Циљ ове активности је обнављање вокабулара (боје, бројеви, животиње, и сл.) као и додатна едукација или паралела са ситуацијом у којој се свет налази. Ученици говоре о животињама које виде, о континентима на карти, описују и цртају своју омиљену животињу и сазнају више о целом животињском царству.

За наше драге „великане” у истом духу! Забрана кретања и готово немогуће, или бар неизвесно, путовање доводи до тога да се све заједнице, а тако и појединци, затворе и окрену ка себи. То, наравно, не мора да буде ништа лоше. Али тиме нам се даје одговорност да кроз наставу упознамо ђаке са осталим културама. И зато баш сада, када није могуће путовати уживо, зашто не бисмо то урадили виртуелно?

На различите дестинације овде можете пропутовати са ђацима иако сте код куће. Уз сваку лекцију постоји аудио-запис и методички водич за наставнике кроз целу лекцију. За овакве активности можете користити Гугл мапе, које смо претходно помињали, и да се виртуелно прошетате најпознатијим улицама и трговима у свету. То омогућава и обнављање најразличитијег речника, од основног (бројеви, имена и сл.) до комплекснијег (путокази, распредање приче и сл.). Овакве лекције остављају простор и за групне пројекте – презентације о државама, градовима и слично.

Дакле, хајде да се упустимо у виртуелни пут око света за 45 минута!

До следећег писања, чувајте се.

Ања Думановић
Уредник дигиталних издања