Наручите на еКњижари

Вести

20.05.2020.

Настанак и ширење хришћанства

Настанак и ширење хришћанства

Лекција XVIII Настанак и ширење хришћанства у оквиру дигиталног уџбеника из историје за пети разред Издавачке куће Нови Логос нуди другачији, интерактиван приступ овој теми. Прве стране лекције упознају ученике са Исусом Христом и његовим учењем, његовим следбеницима, првобитних 12 апостола, као и са ситуацијом у Римском царству која је погодовала ширењу хришћанства. На основу наученог, ученици могу да реше задатак на страни број 4, а од њих се очекује да анализирају слику Леонарда да Винчија „Тајна вечера”. Осим ових питања, наставник може додатно разговарати о овој слици и анализирати је.

На наредним странама ученици се упознају са хришћанским симболима и њиховим значењем, као и са црквама и њиховим првобитним изгледом (катакомбама).

На наредним странама ученике очекује један кратак задатак за проверу знања, а затим се упознају и са прогонима хришћанства и постепеним прихватањем хришћанства међу владајућим слојевима. Страна 10 на интерактиван начин упознаје ученике и визуелно са ширењем хришћанства кроз векове, као и са важнијим градовима за хришћанство.

Наредна страница говори о Миланском едикту и престанку прогона хришћана, а затим и прихватању хришћанства за једину државну веру у Римском царству. Страна 12 је посвећена Божјим заповестима.

До краја лекције ученике очекују задаци за проверу знања.

Наставницима препоручујемо да погледају е-припрему за овај час.