Наручите на еКњижари

Вести

10.12.2018.

Мистериозно Око у Сахари

Мистериозно Око у Сахари

Око Сахаре (Ричатова структура) једна је од занимљивијих геолошких формација на планети Земљи, која је први пут откривена тек 1965. године, када су почели свемирски летови с људском посадом, током мисије Геминија IV. То је необична и упадљива рељефна структура смештена у пустињи Сахара у Мауританији. Овај низ концентричних, елипсастих линија, који подсећају на огромно око, најбоље се опажа из свемира, а његов пречник обухвата преко 50 км, па су га научници из Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА) користили као оријентир.

Ричатова структура је тешко уочљива са земље због своје величине. Становници околних села нису били свесни њеног постојања. Лепота овог природног рељефног феномена је у томе што се његов изглед мења у зависности од временских услова.

Научници су по уочавању ове формације сматрали да је настала као последица удара метеорита, удара комете или вулканске активности. Касније је доказано да је настала пре више милиона година као последица померања тектонских плоча. Ова структура је купола. Најстарије седиментне стене, настале пре 2,5 милијарди година, налазе се у центру, а млађе су се таложиле по ивицама и шириле ову структуру. Била је под дугим дејством ерозије, а како различите врсте стена еродирају различитим брзинама, њен облик временом поприма данашњи фансцинантни изглед.

Свакако да се, што је занимљиво, насупрот научном објашњењу јављају и мало другачије теорије, према којима Око Сахаре представља остатке престонице Атлантиде, коју је Платон описао као град састављен од концентричних кругова воде и копна. Присталице теорије постојања ванземаљског живота, нагађају да се можда испод површине крије огромни свемирски брод.

 Google Maps

Редакција