Наручите на еКњижари

Вести

16.01.2018.

Култна серија „Мућке“ – омиљенa творевина британске модерне културе

Култна серија „Мућке“ – омиљенa творевина британске модерне културе

Култна серија Only Fools and Horses, у Србији емитована под називом „Мућке“, једна је од омиљених творевина британске модерне културе на нашим просторима. У BBC анкети из 2004. године изгласана је за најбољу британску серију, остављајући за собом и легендарну серију „Црна Гуја“  (Blackadder). На самом почетку приказивања у Британији није имала очекивани успех, говорило се чак и да је прича о породици из Пекама испод нивоа BBC-ја.

Интересантни ликови и још занимљивији хумор ипак су побрали симпатије британске публике и поставили рекорд у гледаности – једна епизода је имала чак 24,3 милиона гледалаца.

Радни назив серије био је Readies, што је неформални израз за новац, кеш. Име серије које је ипак употребљено потиче од старе изреке Why only fools and horses work (for a living)? које алудира на сталне покушаје главних ликова да на релативно лак начин дођу до новца.

Иако се радња серије дешава у Пекаму, у јужном Лондону, већи део серије сниман је у Бристолу. Дејвид Џејсон, који је маестрално одглумио лик Дел Боја, био је тек четврти избор глумца за ову улогу. Како су сви претходни кандидати одбили улогу, само четири дана пре почетка снимања прве епизоде Дејвид је обавештен да је њему додељена ова улога. Лик ујка Алберта, познат по реченици During the war… и Бастер Мерифилд, глумац који је тумачио овај лик, имају заправо доста сличности. Бастер Мерифилд је заиста био ратни херој и служио је у Краљевском артиљеријском пуку.

Уводна и завршна шпица имају различиту музичку позадину. Обе је отпевао сценариста и творац свих епизода ове серије – Џон Саливан. Hooky Street је назив музичке нумере у одјавној шпици, а реч hooky је стари енглески сленг који се односи на крадене ствари.

Reliant Regal, чувени жути троточкаш, временом је стекао популарност готово као и главни ликови серије. Током снимања, коришћено је десетак различитих троточкаша. Како је овај модел постигао култни статус, налази се у поставци Cars of the Stars у Националном музеју аутомобила. Један од њих је 2007. продат на аукцији за 44 хиљаде фунти. Током церемоније затварања Олимпијаде 2012. у Лондону, на бини се, као један од симбола Британије, нашао и овај чувени комби.

Мноштво фраза усталило се у енглеском језику управо захваљујући овој серији, а неке од њих уврштене су и у Oxford English DictionaryPlonker је за Дел Боја неко ко се понаша будаласто, а своје усхићење, најчешће изазвано добрим шансама за пословни успех, изражава фразом  lovely jubbly. Реч jubbly је Џон Саливан позајмио из рекламе за сок од наранџе који се управо тако звао.

О популарности ове серије говори и чињеница да је 1993. године основано удружење под називом The Only Fools and Horses Appreciation Society. Тренутно имају импресивних седам хиљада чланова.