Наручите на еКњижари

Вести

07.10.2022.

Из искуства учитеља: Примена лутке у настави

Из искуства учитеља: Примена лутке у настави

„Из мог искуства“:

Ми учитељи који радимо и стварамо у првим деценијама 21.  века журимо да ухватимо корак са технолошким иновацијама и новим трендовима у наставном процесу и то јесте одговорно и потребно.

Али у тој трци, ми неретко заборављамо и неправедно занемарујемо најосновније и најдоказаније средство учења кроз игру а то је лутка.

Многи су разлози томе, ја бих издвојила два најчешћа:

– примена лутке у настави је  потцењена,

– примена лутке у настави је  прецењена.

Са једне стране рад учитељ који би у данашње време користио лутку у настави, луткарску импровизацију  па и драматизацију могао би бити окарактерисан као застарео и недовољно академски. Најчешћеа реченица колега: “Више ми  је то за вртић“

Са друге стране чујем како је то презахтевно, тражи велику припрему, ликовне и техничке вештине  а најчешћа реченица колега је „Ја то не умем, немам ја за то дара, а ни времена“.

Првима бих рекла да  тиме што постоји  „Тантум верде“,  „Сируп од боквице“ није изгубио ништа од своје драгоцености.

Друге бих охрабрила и рекла им  да примена лутке у настави није исто што и  бављење Луткарством.

У наставном процесу ми предмете оживљавамо стваљајући их у службу оног што желимо да пренесемо ђацима.

Можемо је користити у свим деловима часа мени се као најадекватније показало у у припремном-уводном делу часа. Али једнако тако и у завршном па и у централном делу када су драматизације у питању.

Нпр: Старе чарапе разних боја

Навучемо их на шаке и учимо о топлим и хладним бојама из ликовног

Навучемо их на шаке и учимо о стилским фигурама из српског језика : „Ено га црвен је као булка“ (постидео се), „зелен си ти “ (немаш искуства)….

Небројено је могућности само ако се отворите и охрабрите, имајте поверења у „Лутку-предмет који оживљавамо“ а пре свега у игру.

Колеге, ако  имате у учионици затворено,  стидљиво,  повучено или „тешко дете“, дајте му лутку (предмет којим оно управља)  и пратите шта се догађа. Отвориће вам се читав један свет.

Лутка има образовну, васпитну и социјалну улогу, у зависности ако је користимо она може бити „мотиватор, инспиратор, „провокатор“ а пре свега савезник и спона између учитеља, детета и теме којом се бавимо.

Тања Огризовић ,ОШ „Иво Лола Рибар” Сомбор