ПРЕЗИ – вештине израде динамичних презентација

 

 

 

Прези је веома познат алат за израду онлајн презентација, годинама је на тржишту и осваја учионице широм света.

 

Данас, израда Прези презентација је пре свега лака, а није одувек било тако. Прези је за основне кориснике искључиво доступан онлајн. Долази са богатим покрићем мултимедије и са потпуно другачијом структуром у односу на оно на шта смо се већ навикли.
Прези презентације се не разликују само по изгледу од осталих, оне су структурно другачије. Постоје колеге који Прези убрајају (и то са правом) у алате за израду својеврсних мапа ума.

 

Стари корисници Презија не крију одушевљење, али са резервом приступају овом алату, мислећи да је и даље захтевно да се направи једна презентација.
Ако све сажмемо у једну реченицу, Прези се може окарактерисати као алат за израду фантастичних презентација које одузимају дах.

 

Уколико сте нов корисник Презија, вежите се, повешћемо Вас на једно несвакидашње путовање.

 


Отварање налога


На самом почетку птребно је отворити кориснички налог. Прези је доступан на адреси: https://prezi.com/. Уколико отворите ову страницу, добићете следећи прозор. У горњем десном углу потребно је пронаћи већ препознатљиво плаво дугме Get started за креирање налога.

 

 

Прези јесте комерцијалан алат, доступан је корисницима као и наставницима у разним пакетима – наравно, нас интересује основни пакет, који је, пре свега, и бесплатан. Овај базични пакет је доступан било да га одаберете из категорије наставника или обичног корисника, иста врста налога је у питању. 

 

 

 

Потребно је још попунити своје податке у датом формулару и након тога смо постали део Прези заједнице.


НАПОМЕНА: Примећујемо да постоји доња граница када говоримо о годинама нових корисника. Ово ограничење може изазвати непријатности уколико наставних захтева од ученика млађих од 13 година да отворе Прези налог и да израђују презентације, у том случају боље је да ученик само гледа презентације наставника.


За гледање презентације није неопходно имати отворен налог!

 


Опција отварања налога са већ постојећим налогом на друштвеној мрежи Фејсбук и на платформи Google јесте једна од предности и убрзава овај процес.Главна страница Прези алата


Након успешне пријаве, главна страница води нас у део где можемо приступити нашим ранијим презентацијама (уколико их има), затим и опцијама за израду нових презентација.

 

 

 

   

Новина у Презију је израда видео-филмова, конференцијских предавања и израда графичких решења, а међу њима су и данас јако популарни инфографици. 

 

 

 

 

Погледајмо леву страну екрана, односно њен централни део – примећујемо категорију креираних презентација и категорију презентација које су подељене са нама.

 

 

Закључујемо да Прези дозвољава међусобно дељење презентација, као и сараднички рад, који ћемо свакако показати даље у овом излагању.Креирање Прези презентације


Креирање Прези презентације се врши одабиром опције Presentations.

 

 

Најпре нам се нуди опција израде нове презентације из шаблона Create from template (што је и наша препорука уколико желите брзо и лако доћи до резултата), а ова опција је најзгоднија за нове кориснике, као и за оне који још нису стеклу рутину рада са овим алатом.


Постоји још опција израде презентације од самог почетка, где почињемо од празне беле пoвршине Start from scratch, међутим, она је згоднија за напредније кориснике.
Трећа опција, која је такође врло корисна, јесте Convert PowerPoint, пошто сви ми поседујемо на десетине PowerPoint презентација, које у овом случају можемо да увеземо и од њих врло брзо направимо нешто потпуно другачије. Ову опцију ћемо свакако детаљно разрадити, али хајде да кренемо са новом презентацијом помоћу шаблона.

 

 

Израда презентације из шаблона


Кликнимо на дугме Create from template или на сиво дугме са знаком плус у средини:

 

     

 

Након клика на ову опцију, отвориће нам се нова картица у прегледачу (нови таб). У овој картици ће се израђивати наша Прези презентација, али препоручујем да не затварате стару картицу.

 

 

Оно што нам се приказује јесте понуда готових шаблона. Шаблоне можемо филтрирати по бојама или датим категоријама са леве стране. Пре избора коначног шаблона, прегледајте неколико кликом на њих. 

 

 

Шаблон можете прегледати уз помоћ стрелица и уколико Вам одговара, одаберите одговарајући кликом на дугме Use this template.

 

 

Напомена: Уколико шаблон садржи облике, слике, фонт или неке друге елементе који Вам не одговарају, њих ћемо свакако лако мењати у даљем раду. Додавање и брисање нових елемената нам неће представљати проблем.

 


Шаблоном су већ дефинисани и фонтови, те неки од њих не подржавају српску ћирилицу или чак и латинична слова са дијакритичким ознакама попут „ж“ и „ћ“. Ово не треба да буде разлог да се одустане од неких шаблона, јер се фонтови лако могу заменити једним кликом миша.

 

Препорука је да одаберете шаблон који Вам највише одговара дизајном, а све даље модификације су лако изводљиве.


Након бирања шаблона, потребно је нашој новој презентацији дати име и уколико смо корисници који користе основни, бесплатан пакет, потребно је да одаберемо другу опцију са десне стране, у којој подешавамо „видљивост“ наше презентације на платформи. Избором ове опције дозвољавамо јавну видљивост наше презентације.

 

 

Презентације се израђују у следећем окружењу:

 

 

Са леве стране су видљиви кадрови тј. теме. Ово нас подсећа на слајдове које срећемо у раду на слајд-презентацијама. Оно што примећујемо јесте да су груписани и да иза појединих кадрова постоји још неколико. Ово је заправо суштинска разлика Прези презентација у односу на остале – оне се не састоје од секвенцијалног низа слајдова, већ су ти слајдови груписани.


Ако желимо да упоредимо ове две врсте презентација, слајд-презентације су организоване као воз, један за другим следе слајдови (вагони), почев од почетног (локомотиве), па до самог краја. Са друге стране, Прези презентације су организоване налик на стабло, где се свака тема (овде један слајд) даље грана на неколико и тако даље.
Број нивоа (дубина) до које Прези презентација може да се грана није препоручљиво да сежу у недоглед. Оптимално је да се гранају у 3 до 4 нивоа.


Број тема можемо додавати или брисати без икаквих ограничења.


Улазак у дубину тј. у поднивое врши се кликом на дату тему у централним делу екрана. Повратак на горњи ниво се врши кликом на малу стрелицу на врху листе теме.

 

 

Брисање теме или целе групе врши се најпре селекцијом, а затим десним кликом миша добијамо помоћни мени где је довољно одабрати опцију брисања.

 

 

Додавање нових тема се врши кликом на дугме: +topic или +subtopic:

 

 

 

Структуру презентaције чине теме и подтеме. Постоје две врсте: у облику планете и оне правоугаоног облика. Планетарни облик омогућава даље гранање и подтеме су приказане на главном екрану (теми) као мање планете (оне могу бити и правоугле), док се правоугли облици (stack) приказују секвенцијално и слични су структури слајд-презентација.

 

 

 

Додавање и уређивање садржаја


На радној површини за израду Прези презентација већ смо упознали опције са леве стране, у централном делу видимо нашу презентацију, а у горњем делу се налази својеврсни мени са неколико опиција.

 

 

Прва опција Style служи за уређивање стила (под њом се налазе 4 опције), односно за промену позадинске слике (Background), промену облика у којима су приказане подтеме (Shape&Layout), затим имамо могућност да једним кликом миша одаберемо другу шему боја (ова опција подразумева мењање свих боја на свим темама и подтемама) и задња, али нама најважнија, јесте опција за уређивање фонта тј. текстуалних садржаја. Ова опција нам је најважнија уколико имамо проблем са приказивањем ћириличних слова, која ће се некад првобитно приказати као празне коцкице, а изменом фонта ће се тек приказати како би требало.

 

Друга опција у менију Insert омогућава нам да на постојећу тему додамо мултимедију. 

 

У првом реду новог менија налазе се опције за даље додавање подтема. Мултимедијални садржаји које смо претходно снимили налазе се у нашој библиотеци (My Library).


Story blocks дефинитивно вреди погледати, овде се налазе предодређени шаблони за изглед тема и подтема, категорисани у неколико група:

Даље у менију Insert налази се иконица за додавање текста, слика, различитих иконица које се нуде и категоризоване су такође у неколико група. Ту се налазе даље опције за додавање анимација и за уградњу PowerPoint слајдова.


У другом реду Insert менија налазе се опције за додавање разних геометријских облика, попут правоугаоника итд. Постоји још опција за додавање стрелица и линија и, нама врло интересантна, опција за уградњу PDF докумената (ова опција омогућава додавање само појединих страница PDF-a у нашу презентацију). Даље следи опција за додавање графикона (омогућена је само за комерцијалне кориснике, али нам то не представља превелики проблем, јер је заиста претходна листа више него довољна да се направи лепа и садржајна презентација).

 

Умало да заборавимо на једну од најзгоднијих опција у Презију, а то је уградња YouTube видео-садржаја. Довољно је путем линка да уградите видео с ове платформе и он ће бити саставни део Ваше презентације.

 

 

Сараднички рад и презентација


У горњем менију се налази опција коју наставници воле и често примењују, а то је Share.

 

 

Ова опција омогућава да се презентације поделе ученицима преко других образовних платформи, а нама најинтересантнија је подела презентације другим корисницима. 

Ова опција се налази под Collaborate и омогућава поделу презентације са различитим правима: за гледање, коментарисање и уређивање.


Препорука: Из угла наставника, препоручујемо да лично креирате презентације које планирате поделити ученицима (наравно, са уређивачким правима). На овај начин имамо увид у цео процес настанка презентације, чак можемо пратити како та презентација настаје онлајн.

 

Задња опција Present служи за приказ нашег рада и махом се користи у учионици. Презентовање оваквих презентација, које су структурно другачије, обогаћене мултимедијом (попут PDF страница, Youtube видеа и сл.) дају сасвим другачији ефекат у учионици.

 

Ваша корпа

Ваша корпа је празна

Анкета

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.