Сарадничка израда онлајн презентација са алатима Microsoft Office и Google

Microsoft Office


PowerPoint презентације можете креирати и онлајн и у том случају нема потребе да имате инсталиран MS Office пакет – довољно је да сте повезани на интернет и да имате отворен MS Office налог, који се може отворити бесплатно. На порталу: https://www.office.com/ можете отворити налог и ако га до сад нисте имали.


     Напомена: Уколико сте корисник алата Skype, One Drive тј. некадашњег Sky Drive-а, вероватно већ имате налог.

 

 

Креирање налога тј. регистрација се лако завршава у неколико корака: кликом на опцију Sign in добићете прозор где је потребно да се пријавите и где се налази линк за отварање новог налога – No account? Create one!

 

 

Након што отворите налог, појавиће вам се прозор са свим алатима који су вам доступни, а за нас је сада најважнији PowerPoint.


    Напомена: За израду презентација није потребна инсталација додатног софтвера на ваш рачунар.

 

 

Кликом на већ познату иконицу за PowerPoint улазимо у онлајн окружење за израду презентација. На самом почетку понудиће вам се опција израде нове празне (бланко) презентације или опција да искористите неки од понуђених шаблона.

 

 

Уколико се одлучите за израду бланко презентација, добићете већ познати прозор у поступку израде:

 

 

Обратите пажњу на горњи десни угао нашег радног окружења, у коме препознајемо иконицу за дељење презентације: 

 

Кликом на ову опцију, у могућности смо да поделимо презентацију са ученицима или колегама и да на тај начин они сараднички учествују у њеној изради.

 

 

У овом прозору можемо да унесемо имејл адресе особа са којима желимо да поделимо презентацију, а уколико желимо, можемо је поделити и путем линка.

   

Кликом на опцију „Свако може да ...“ могуће је дефинисати и права приступа. Уколико дозволимо уређивање особама са         којима смо претходно поделили презентацију, моћи ће да уносе измене у њу.


 Уколико ову опцију искључимо, она ће им бити доступна само за преглед и приказ, а не и за мењање.

 

Google

 

Сарадничка израда презентација могућа је и помоћу онлајн алата Google који се налазе на Google диску. Google диск је један од сервиса компаније Google, где можете чувати податке и креирати нове документе, презентације и упитнике.


За почетак, потребно је да се пријавите на свој Google налог – уколико га немате, препоручујемо да га отворите.

 


     Напомена: Уколико поседујете андроид паметни телефон, највероватније имате већ отворен Google налог у који сте пријављени, те препоручујемо да користите тај налог у даљем        раду, јер ћете моћи да пратите рад на презентацији и путем телефона.

 

Након пријаве на Google, горе у десном углу можете пронаћи иконицу за Google сервисе – ту се налази и Youtube и за нас овом приликом потребан Google диск.  Када кликнемо на њега, добићемо следећи мени у горњем левом углу прозора.

 

На располагању нам је једино дугме „НОВО“ за креирање нових докумената, које подразумева и отпремање (upload) горе на диск (докумената са рачунара и целих директоријума).


Ниже, испод дугмета, налазе се различите категорије и можете погледати документе са свог диска, као и документе који су подељени са вама у категорији „Дели се са мном“.


Уколико сте инсталирали апликацију Google диск на свој рачунар, она може извршити синхронизацију података и ти подаци ће се појавити у категорији „Рачунари“. Директоријуме које ћете укључити у синхронизацију можете сами одабрати.


Напомена: Обратите пажњу на заузету меморију! Google диск у основи нуди 15 GB меморијског простора за чување података.

 

 

Кликом на дугме „Ново“, добијамо мени у којем се налази опција за креирање директоријума на Google диску, затим за отпремање и оно што је нама важно за креирање Google презентација (ово је задња опција у датом менију).


Напомена: Превлачењем датотека или директоријума у прозор на диску такође се могу отпремити документи са нашег рачунара.


Дакле, следећом секвенцом радњи долазимо до нових Google презентација:

 

google.rs -> Google диск -> Ново -> Google презентације

 

Након одабране опције за креирање нове Google презентације, добићемо већ познати екран за креирање и уређивање презентација.

 

 

Горе у десном углу налази се нама значајна иконица за дељење ове презентације, а као резултат ову презентацију ће моћи гледати, коментарисати или чак и уређивати особе којима ћемо је поделити.

 

 

Презентацију можемо поделити директно колегама или ученицима уколико знамо њихову имејл адресу, а можемо је поделити и путем линка за дељење.
Уређивачка права можемо подесити као гледање, коментарисање и уређивање.

 

 

Аутор текста:
Жолт Коња,
уредник дигиталних издања издавачких кућа „Klett” и „Нови Логос” 

 

Ваша корпа

Ваша корпа је празна

Анкета

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.