Кретања морске воде кроз дигиталне садржаје

 

 

 

Klett, Географија, дигитални уџбеник за 5. разред 

 

Дигитални уџбеници на интерактиван начин излажу градиво, олакшавајући његово разумевање помоћу слика, графичких приказа, кратких филмова и линкова који упућују на нове изворе информација. Њихово коришћење знатно олакшава усвајање градива ученицима, али и омогућава наставницима да се лакше припреме за час, провере знање својих ђака и обогате наставне садржаје, поготово у време учења на даљину.

 

У оквиру лекција налази се велики број интерактивних задатака помоћу којих ученици могу лакше да савладају градиво, а наставници лакше да контролишу напредак ученика.

 

Интерактивни задаци су такви да ученици треба на основу прочитаног текста и дате слике или карте да дају тачне одговоре. На тај начин одмах могу да визуализују нове информације и повежу их са реалним појавама, процесима и локацијама.

 

У лекцији о кретању морске воде, поред морских струја, плиме и осеке, налази се и занимљив видео о цунамију проузрокованом вулканском ерупцијом на Санторинију, који је уништио минојску културу на Криту. Помоћу овог видеа ученици се подсећају појма вулканизам, добијају осећај повезаности природних појава и успоставља се веза са историјом. Видео се зове „У потрази за Атлантидом”. Овакво име отвара нову тему за дискусију – шта је то Атлантида?

 

 

 

 

Укључите ученике у разговор о скорашњим катастрофама које је изазвао цунами, као што су трагедија која је 2004. године задесила Индонезију, када је страдало 227.898 људи, и трагедија 2011. године која је за последицу имала велико оштећење нуклеарног постројења у Фукушими у Јапану. Пронађите узроке ових догађаја, још једном утврдите да у природи све има свој узрок и своју последицу. Прикажите слике које су направљене након ових катастрофа које приказују рушилачку моћ Светског мора.

 

 

 

 

 

У уџбенику се могу наћи занимљивости везане за ову тему које ће употпунити слику о овом облику кретања морске воде. У мултимедијалном PDF-у се налази занимљивост о највећем забележеном таласу на јужној хемисфери! (https://www.nationalgeographic.rs/vesti/11852-evidentiran-najveci-talas-u-istoriji-juzne-hemisfere.html)

 

Дигитални уџбеници имају велику предност, јер у оваквим ситуацијама наставу на даљину чине садржајнијом, занимљивијом и продуктивнијом, а њихово коришћење путем е-учионице омогућује да наставник прати динамику ученичког рада.

Ваша корпа

Ваша корпа је празна

Анкета

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.