Када школску учионицу замени виртуелна – предлози активности у настави на даљину

Прошле недеље изнели смо неке предлоге како да прилагодите своју наставну праксу садашњим околностима и указали вам на разноврсне материјале у нашим дигиталним уџбеницима које можете користити.


Дигитални уџбеник представља одличан избор у тренутној ситуацији, када је процес наставе пребачен из школске у виртуелну учионицу. На примеру наставне јединице под називом „Хришћанска црква у раном новом веку”, у оквиру е-уџбеника за шести разред Издавачке куће Фреска, моћи ћете да се упознате са неким елементима који се налазе у свим дигиталним уџбеницима Klett групе – интерактивним задацима, видео-клиповима, занимљивостима и слично.


Покренућемо лекцију 4.4, која обрађује поменуту наставну јединицу. После уводне стране, на страни број 2, наилазимо на галерију слика, која приказује Мартина Лутера и његових 95 теза. Она, заједно са текстом, представља увод у видео који говори о реформацији, који се налази на истој страни. Целокупна страна одлична је за дискусију о овој тематици.

 

 

Након странице о језуитима и занимљивости о Инацију Лојоли, страна број четири бави се верским сукобима у 16. и 17. веку, који су окончани коначним признањем протестантизма као вере. Одељак Сазнајте више на истој страни говори о интересантној појави прогона вештица у току верских сукоба. На крају, у циљу повезивања догађаја везаних за религију који су се у исто време дешавали на простору српских земаља у оквиру Османског царства, на истој страни може да се погледа филм о Пећкој патријаршији. Филм говори о укидању и обнови Пећке патријаршије након пада српске деспотовине, као и њеном функционисању под Османском влашћу. 

 

 

Страна 5 представља рекапитулацију онога о чему се говорило на претходним странама и на њој је у тезама исписано најважније. 

 

 

На крају сваке лекције налази се неколико интерактивних задатака који служе за проверу наученог. То је случај и у овој лекцији, стране 6,7 и 8 садрже управо такве задатке.

 

 

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Anketa

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.