Међународни дан укидања ропства

Робовласништво је први облик класног и израбљивачког друштвеног уређења, а темељи се на приватном власништву и на раду робова. Појавило се још у древна времена кад су Сумерци, Египћани, стари Грци и Римљани држали робове. У 15. веку почела се развијати велика трговина робљем кад су европски колонизатори, односно Португалци, почели продавати ухваћене Африканце и на томе зарађивали, те их бродовима преко океана превозили као радну снагу у европске земље. Та трговина људима трајала је до 19. века и знатно утицала на афричке и америчке културе. Оно што изненађује је податак да значајан број ослобођених робова касније и сами постају робовласници.


У Генералној скупштини Организације уједињених нација (УН) усвојена је 2. децембра 1949. године Конвенција за сузбијање трговине људима и од тада се овај дан у свету обележава као Међународни дан укидања ропства. Иако одавно званично укинуто, модерно ропство је итекако присутно и данас.

 


Према подацима Међународне организације рада (International Labor Organization),  процењује се да се преко 40 милиона људи широм света и даље сврстава у жртве ропства. Они за свој рад не добијају никакву надокнаду, раде у нехуманим условима, а жене су нарочито погођене трговином робљем. У неким деловима света деца раде најтеже и најопасније физичке послове под претњама смрћу.

 

Лиса Кристин (Lisa Kristine) је интернационални хуманитарни фотограф, који 30 година истражује свет, покушавајући да забележи судбине људи које је време заборавило. Објашњавајући порекло својих потресних фотографија наводи два примера из Гане: илегални рудник злата где не постоји никакав облик заштите на раду (људи копају примитивним алатима, без одговарајуће опреме) и вештачко језеро Волта, где деца рибаре, иако не знају да пливају, а притом их застрашују суровим казнама које би их задесиле уколико покушају да побегну. Затим наводи пример сушионице у Индији и Непалу, где мушкарци, жене и деца ређају на главу до чак 18 врелих цигли и носе их по неколико километара до камиона, прекривени дебелим слојем прашине, на невероватно високој температури. На Хималајима деца носе камење низ планину током читавог живота. Неки од поменутих људи заправо не знају да су поробљени, неки од њих раде 16, 17 сати дневно. Када затраже слободу, робовласници их сурово кажњавају палећи им куће, настављајући застрашивање и експлоатисање.


Ово су само неки од примера који су истражени уз помоћ невладине организације из Вашингтона „Ослободимо робове” (Free the Slaves). Мисија им је оснаживање и информисање локалних организација, владиних агенција, заступничких коалиција и медија да активно помогну жртвама илегалног робовласничког система, а циљ да се ослобођени поново укључе у заједницу и врате својим породицама.


Као још један вид подизања свести о тежини овог проблема постоје бројне књиге, али и познате екранизације, од Чича Томине колибе, Крвавог дијаманта, па до 12 година ропства, Оскаром награђени филм, који је заснован на мемоарима.

 

Редакција

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Anketa

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.