Музичко богатије домаћом фолклорном традицијом

НОВИ ПРОГРАМИ ЗА ПЕТАКЕ

 

Муѕичка култура

 

Новине у програму наставе музичке културе за пети разред основне школе донеле су већу синхронизацију градива из различитих области у оквиру овог предмета. То се пре свега односи на информације које ученици добијају у области музичког описмењавања, које се поред теоријског знања у пракси реализује учењем кроз знатно већи број песама које припадају домаћој фолклорној традицији − објашњава доц. др Александра Паладин, музиколог, ауторка уџбеника за предмет музичка култура издавачке куће „Нови Логос”.

 

Предвиђено је да петаци стекну прва сазнања из музичке историје, али и о музичким инструментима. Посебност новог програма јесте корелација историјских информација и савремених дешавања у свету музике, препознавања музичке историје и традиције као стваралачке инспирације различитих епоха, и препознавања функционалности музике у свакодневном животу. Значајно је обогаћен фонд звучних примера за слушање, које укључује и велики број дела музике домаћих стваралаца, еминентних композитора различитих епоха, како указује др Паладин.

 

Она закључује да је циљ новог програма наставе и учења музичке културе да стечено знање буде функционално применљиво и препознатљиво, да ученици појмове и музику препознају у сопственом окружењу, стичу културне навике, истражују сопствене афинитете према музици, да могу самостално и слободно музички да се изражавају певањем, свирањем и покретом.

 

Редакција

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Anketa

Да ли користите дигитална издања на Е-учионици?

У школској 2019/20. години Нови Логос вам представља:

  • - савремене уџбенике,
  • - изузетна дигитална издања,
  • - квалитетне приручнике за наставнике са дневним припремама,
  • - дидактичке материјале.

Нови Логос вам пружа:

  • - уџбенике усклађене са новим Планом наставе и учења,
  • - квалитетан методолошки приступ настави,
  • - нове креативне идеје,
  • - додатна средства за лакшу презентацију градива.